Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Είναι Παράνομες οι εκλογές για τον ΕΔΟΕΑΠ 1;


Τα τρία «αγκάθια» και πολλές απορίες

Αγαπητοί συνάδελφοι ο τρόπος προκήρυξης  εκλογών για τον ΕΔΟΕΑΠ, μας έχει δημιουργήσει πλείστα ερωτήματα, σχετικά με το νόμιμο της διαδικασίας.
Μελετώντας τα καταστατικά της ΕΣΗΕΜΘ του ΕΔΟΕΑΠ και της ΕΣΗΕΑ

Αλλά και τη γνωμοδότηση Μπελίτση καταλήξαμε στην ανάγκη να επικοινωνήσουμε και με τους εκπροσώπους των παρατάξεων που εκπροσωπούνται στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ, τον Ασύνταχτο Τύπο και τη Δημοσιογραφική Ενότητα ώστε να ζητήσουμε έγγραφη γνωμοδότηση και από τον νομικό μας σύμβουλο και έκτακτη συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου.
 Η συνεδρίαση ορίστηκε για σήμερα 26-02-2013  ώρα 12.00 και βρίσκεται αύτη τη στιγμή σε εξέλιξη.



Αναμένοντας τις εξελίξεις θεωρούμε σωστό να σας παραθέσουμε τους λόγους των αμφιβολιών όπως έχουν προκύψει από τις μέχρι τώρα διαδικασίες.

 Το Ιστορικό και οι απορίες

 Τον Ιούνιο του 2012 και μια εβδομάδα πριν από την Γενική Συνέλευση  από ανακοίνωση της Τράπεζας Της Ελλάδος μαθαίνουμε  ότι τα αποθεματικά του  Ταμείου όχι απλώς κουρεύτηκαν, αλλά εξανεμίστηκαν, καθώς μετά το PSI οι αναλήψεις από τη μερίδα του οργανισμού, στην Τράπεζα της Ελλάδας έγιναν με ρευστοποίηση ομολόγων και χωρίς να το γνωρίζει όπως είπε το Δ.Σ, που πίστευε λέει ότι κάνει ανάληψη… ρευστών διαθεσίμων.

Στη θυελλώδη γενική συνέλευση, το σώμα στην συντριπτική του πλειοψηφία, ζήτησε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου καταψήφισε τον απολογισμό και αποφάσισε να γίνουν άμεσα, εκλογές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Μάλιστα η αποχωρήσασα από τη συνέλευση πρόεδρος, Ελένη Σπανοπούλου, μιλούσε για «εκλογές τον Σεπτέμβρη» (σ.σ. του 2012.

Φθάσαμε, αισίως, τον Φεβρουάριο του 2013 και ο ΕΔΟΕΑΠ προκήρυξε, με μια ανακοίνωση που επιχειρούσε ένα λογικό άλμα, στηριγμένο, όμως, σε σαθρό βατήρα, εκλογές.
Η ΕΣΗΕΜ-Θ έσπευσε να πράξει το ίδιο. Για ποιον λόγο άραγε; Επειδή υπάρχει καταστατική υποχρέωση να προκηρύττει εκλογές σε χρονικό διάστημα 15 χρόνων;

Η κατάληξη (του δεύτερου επεισοδίου) της κρίσης θα ήταν οι εκλογές. Έως ότου φθάναμε, όμως, ως εκεί, θα είχαμε να ξεπεράσουμε τρεις σκοπέλους:

1.Στο αρ. 15 παρ. 2 του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ προβλέπεται ότι, όταν πέντε μέλη παραιτούνται, θεωρείται ότι παραιτείται όλο το δ.σ. και οι τέσσερις Ενώσεις είναι υποχρεωμένες να συγκαλέσουν γενική συνέλευση για την ανάδειξη νέου δ.σ. σε 15 ημέρες. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν την ίδια μέρα…

Γι αυτό, ίσως, η ΕΣΗΕΑ καλεί σε Γ.Σ, με τέσσερα θέματα ημερήσιας διάταξης: Ασφαλιστικό (εξελίξεις –Δημοσιογραφικά Ταμεία), απολογισμός(Πορεία Αποθεματικών –Ενημέρωση Μελών), παραιτήσεις Μελών των οργάνων Διοίκησης του Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και, τέλος, αρχαιρεσίες.

1.   Στο αρ. 26 (και 27) του καταστατικού της ΕΣΗΕΜ-Θ προβλέπεται ότι, για την πρόσκληση σε γ.σ., πρέπει, στην πρόσκληση, να αναφέρεται ρητά αν πρόκειται για την πρώτη, για τη δεύτερη, ή την Τρίτη συνέλευση, καθώς και το πότε σχηματίζεται απαρτία, καθώς και τι προβλέπεται στις περιπτώσεις που απαρτία δεν υπάρξει…

2.   Ερμηνεύοντας το πνεύμα του καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ, προκύπτει ότι οι αρχαιρεσίες πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα, σε όλες τις Ενώσεις, διότι θα μπορούσε να επηρεαστεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (αυτή η «λεπτομέρεια» συμπεριλαμβάνεται στη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της ΕΣΗΕΑ, Λ. Μπελίτση).

 Στην περίπτωση των εκλογών της Τετάρτης, 27 Φεβρουαρίου 2013, η μόνη καταστατική υποχρέωση που καλύπτεται είναι πως προκηρύχθηκαν εκλογές μέσα σε 15 ημέρες. Τις εκλογές, όμως, προκηρύσσουν οι γενικές συνελεύσεις. Στην πρόσκλησή της, η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ καλεί σε μία και μόνη γ.σ., χωρίς να προβλέπει πότε θα σχηματίζεται απαρτία.

 Αλήθεια, στην περίπτωση που οι οικονομικά τακτοποιημένοι είναι 100 και στη συνέλευση συγκεντρωθούν οι 50 και, τελικά, ψηφίσουν οι 40, αυτό σημαίνει ότι από μία Ένωση 800 –και βάλε- μελών θα εκλεγεί εκπρόσωπος στο δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ αυτός που θα πάρει 40 ψήφους;

Για ποιον λόγο δεν συγκαλείται κανονική γ.σ. ώστε το σώμα να ακούσει τους υποψήφιους στις εκλογές; Να ζυγίσει τις απόψεις τους; Τις σκέψεις τους για τον ΕΔΟΕΑΠ;

Γιατί η διοίκηση της ΕΣΗΕΜ-Θ δε βάζει τέλος στις φήμες που θέλουν μέλος του δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ να είναι έμμισθο;

 Τι έγινε με τον έλεγχο στα ταμεία του ΕΔΟΕΑΠ; Γιατί η ΕΣΗΕΑ δεν όρισε, τελικά, εκπροσώπους για έλεγχο;

Γιατί δεν έχουν κληθεί, ακόμη, να έρθουν στο δ.σ. της ΕΣΗΕΜ-Θ οι εκπρόσωποί μας στα δ.σ. του ΕΔΟΕΑΠ και του ΕΤΑΠ ΜΜΕ; Την πρόταση κατέθεσε, πριν τρεις εβδομάδες, στο δ.σ., ο εκπρόσωπός μας σε αυτό.

 Απαντήσεις θα μας δίνονταν μόνο στη γενική συνέλευση.

Αυτό ζητούμε και αναζητούμε τη διαδικασία για να ενημερωθούμε και να ψηφίσουμε σε έγκυρες αρχαιρεσίες.
Σε αυτήν την κατεύθυνση θα εξαντλήσουμε κάθε καταστατικό τρόπο.


Δημοσιογράφοι ΣυμμΕτέχουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου